СЪКРОВИЩАТА - Page 2 - Форум
Главна Моят профил Регистрация Изход Вход
Добре дошли Гост | RSS
Понеделник
26.06.2017
07:22
САЙТА НА ГАЛАХАД
[ Ново съобщение · Членове · Правила на форума · Търси · RSS ]
Страница 2 от 2«12
Модератор на форума: Попа 
Форум » Test category » ТРАКИТЕ » СЪКРОВИЩАТА (СЪКРОВИЩА)
СЪКРОВИЩАТА
NamelessДата: Неделя, 22.04.2012, 14:03 | Съобщение # 6
Частен
Група: Модератори
Съобщения: 3
Награди: 1
Репутация: 0
Статус: Offline


Златното съкровище край Дъбене
Съкровището е открито при разкопките на три надгробни могили край с. Дъбене, Карловска община. Златните предмети са елементи от накити, някои от които е възможно да са регалии на царска власт.

През периода 2004-2007 година на мястото са открити над 20000 златни находки от 18 до 23 карата – мъниста, златни халкички от огърлици, обеци, спирали, фиби за коса, малки златни амулетчета с форма на тесла и други украшения с много финна изработка, най-малките достигат диаметър от едва 1,5 мм.Това е второто по възраст злато, открито в България, след това във Варненския некропол. Районът е златоносен и до днес, предметите са местна изработка, много фино направени, а огромното им количество подсказва, че наблизо трябва да има и останки от древно селище.Сензационното е, че тези накити са от много древна епоха - края на III хилядолетие пр. Хр. т.е. те са по-стари от известните досега царски и аристократически съкровища от V-IV в пр.Хр. с 2500-2600 години, когато по нашите земи са живели т. нар. прототраки.
За науката откритието е по-важно в сравнение с находките от по-късните епохи. За специалистите е загадка как древните са направили такава фина обработка без лупа. С обикновен микроскоп дори не се вижда къде е запоено златото.Находката говори за развита цивилизация и напреднало класово общество. Досега от тази епоха са намирани само единични златни предмети на Балканите. Неколкостотин са открити и при разкопки на Троя. Големият брой на златните предмети край Дъбене обаче показва, че златото е добивано и обработвано у нас, а не в Троя, както се смяташе досега.
В Карловското поле вероятно е съществувала много високо развита цивилизация, която според някои учени е снабдявала по това време цяла Средна и Южна Европа с ценния метал. Районът и днес е златоносен и става въпрос за местна изработка, от местни майстори златари, живяли по тези места. Особен интерес предизвиква самото място, където са направени откритията. Познатото на археолозите праисторическо селище от IV-III хилядолетие пр.Хр. се намира на километри от тук. На мястото на откритията няма следи от селище или отделни сгради, липсват следи от човешки кости, градежи, пожари, нито следи, че мястото е древен некропол. Откритията са направени в малки могилки-стотици на брой, в самото поле. В някои от тях са намерени керамични, бронзови и сребърни съдове, открита е една златна плочка. Предметите са поставяни в земята вероятно като част от жертвоприношение към неизвестно божество, най-вероятно към Великата богиня майка на траките. Съдовете са били заравяни и над тях ритуално са били разкъсвани и разпръсквани златните нанизи и после заривани с пръст като дар към богинята. При разкопките през 2006 година е открит уникален златен кинжал или кама, сплав от злато платина и други метали с много висока чистота на златото. Златният кинжал е с дължина 16 см. в предната си част е отрязан и заточен, а в задната личат двете дупки, чрез които е била закрепена към него дръжката му, предполагаемо от кост или дърво. Сплавта, от която е изработен, е достатъчно твърда, за да остане добре наточен през хилядолетията и с достатъчно силно съдържание на злато, за да се запази в перфектно състояние, без патина. Той е единствен по рода си в целия свят. Приема се, че е служил за олицетворение на царската и жреческа власт на притежателя.

По време на разкопките през 2007 година в дълбока и запълнена с камъни яма са намерени осем различни по вид и размер керамични съда, една чаша и златна спирала с много висока проба на златото и с изключително интересна изработка – от златна тръбичка.Намерени са и керамични, сребърни и бронзови съдове, златна плочка с размери 6 на 6 см., два ритуални ножа от бронз и сребро.
В надгробната могила, където са събрани предметите, са намерени и костици. На тях ще им бъде направен ДНК-анализ и ще бъдат сравнени с кости на траки. Целта е да се търси решение на въпроса за произхода на траките.


Съобщение редактирано от Nameless - Неделя, 22.04.2012, 16:44
 
NamelessДата: Сряда, 16.05.2012, 22:21 | Съобщение # 7
Частен
Група: Модератори
Съобщения: 3
Награди: 1
Репутация: 0
Статус: Offline


Синеморското съкровище
Синеморец e старинно селище в Странджа, малко познато и не много често посещавано място в България, което има хилядолетна история, а следите от многовековното му съществуване са обект на непрестанни открития. При подводни проучвания в залива „Потамя”, разположен северно от селото, са открити керамични фрагменти от V – IV век пр. Хр. и Средновековието. Намерени са котви и оловна обковка на древен кораб. На полуострова има малка крепост и тракийски надгробни могили. От южната страна на плаж “Устието” при случайни разкопки са открити златни украшения и керамика от III – IV век сл. Хр., известни като „Тракийското съкровище от с. Синеморец” /тракийски племена асти са обитавали земите на Странджа планина/.
Най-значимите открития са направени през 2006 и 2008 година от археолог Даниела Агре. През 2006 година е разработена могилата в непосредствена близост до последните къщи преди устието на река Велека. Тогава са открити редица златни накити и сребърни съдове. Счита се, че могилата е от края на трети век преди Христа и е гроб на съпругата на владетеля Кортодзунтос. Семейството е било много заможно и е управлявало голяма част от Странджа.
При откриване на златото край Синеморец случайността играе основна роля.
Могилата е разработвана през 1995 г. и изоставена.
На 26 август 2006 г. Даниела Агре и нейни колеги археолози случайно минават край разкопаната от багер на хотелиер могила и зърват от огнище да стърчи златна пластина.
Това дава началото на уникалните находки:
• златна огърлица с бича глава, сериозно повредена от изгорената на клада знатна тракийка, с касетъчна закопчалка с надпис, по който може да се разчете името на притежателя

• златени наушник - обеца във формата на колесница с богинята Нике, управляваща двуколка с два коня. С невероятно изящество майсторът е направил двете кончета, които са с размери около 2 см, но са като истински и имат юзди и всички амуниции на истинските коне.• златна пластинка с надпис, уникална по рода си. Върху инкрустиратата и изработена с финес малка плочка е разчетен надписа „Деметриус направи..." ювелирното изделие за мъж, чието име започва с П или Т Плочка с подпис на майстора е известна само от гроба на Филип Македонски в Гърция, а подпис на тракийски майстор у нас има открит само в гробницата в с. Александрово-Хасковско.


• златна диадема за глава с масивни тръбни части,
• сребърни дискове, които по всяка вероятност са били част от ритуално облекло на погребаната с изгаряне знатна тракийка
• култови глинени плочки с изображението на Богинята Майка Земя, почитана от древните траки.

• керамична антропоморфна скулптурка - андрогин, която от едната страна изобразява мъжка фигура с подчертани мъжки полови белези, а от другата – с женски.
Става дума за съвсем миниатюрни находки - по 2-3 милиметра. Всичките са намерени върху клада, горели са силно и затова са в лошо състояние.


Счита се, че в могилата във времето от средата до края на III в.пр. Хр. е била погребана жрица, която е била култово изгорена. Към това насочват сребърните дискове и дребните мъниста и предметчета наоколо. Такива дребни "играчки", както ги наричат учените, се откриват често в тракийски гробни съоръжения и според създателя на тракологията проф. Александър Фол те са били използвани при обреди на тракийската орфическа вяра и са свързани с култа към тракийския земен бог Дионис.
Предполага се още, че изящните накити и предмети са били специално поръчани, за да бъдат подарени на погребаната в могилата жрица. Много ценна от научна гледна точка е също намерената култова фигура от керамика, на която от едната страна е изобразена жена, от другата - мъж. Археолозите често казват, че такива находки са по-ценни от златото, понеже дават важни сведения за спецификата на тракийските култове в различните части на днешните ни земи. При разчистването на кремацията на могилата са открити също две амфори и две глинени съдчета. От най-голяма консервация и реставрация се нуждаят останките от също майсторски изработен венец или диадема със златни миниатюрни плодчета, който вероятно също е бил атрибут на жрицата. Сред находките е и изящна бича глава със същите камъни, каквито има и по венеца.

За съжаление две трети от тракийската могила край село Синеморец е унищожена от предишни разкопавания.
Съобщение редактирано от Nameless - Четвъртък, 17.05.2012, 20:18
 
ПопаДата: Сряда, 16.05.2012, 22:25 | Съобщение # 8
Генералисимус
Група: Администратори
Съобщения: 62
Награди: 4
Репутация: 1
Статус: OfflineСЪКРОВИЩЕТО ОТ БОРОВО

Боровското съкровище е тракийско съкровище от IV в. пр. Хр., състоящо се от сребърни съдове украсени с протомета на животни и митологични сцени, с надписи на гръцки език ("На Котис от Беос"). Открито е случайно от Трайчо Стоев през 1974 г. в землището на село Борово, Русенско, в местността „Сиври тепе”. При оран тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Провеждат се археологически разкопки около мястото, но не се откриват селищни останки или гробищни могили. Това дава пълно основание откритите предмети да се нарекат „съкровище”. Те се датират между края на V и началото на IV в. пр. Хр. Съкровището се състои от пет сребърни предмета с позлата – три ритона, една каничка-ритон и разлата купа. Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище. 
Форум » Test category » ТРАКИТЕ » СЪКРОВИЩАТА (СЪКРОВИЩА)
Страница 2 от 2«12
Търси:


 Copyright MyCorp © 2017
Сайтът е създаден в системата .